ALTIN 2.280,56
DOLAR 32,3095
EURO 35,1602
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Az Bulutlu

İdealist bir gökyüzü kraliçesi: Beyza Delibaş

30.01.2021
3.601
A+
A-
İdealist bir gökyüzü kraliçesi: Beyza Delibaş

Pandemi sürecinde büyük bir yara alan havayolu sektöründe bir çok çalışan gibi pilotlarda işsiz kaldı. Türkiye’nin son yıllarda adından sıkça söz ettiren genç kadın pilotu Beyza Delibaş’a sektör hakkında her şeyi sorduk. İşte genç ve başarılı bir ideailst Türk kadınının gökyüzü hikayesi

Merhabalar Beyza Hanım, kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz? Kimdir Beyza Delibaş?

1995 Ankara doğumluyum. Havacılık ve uzay mühendisliği mezunuyum. Pilotluk kariyerime üniversiteden mezun olduğum sene Flying Academy, Prag’da başladım. Daha sonra Almanya, Macaristan, Miami ve Ankara’da yaptığım uçuşlardan sonra eğitimimi tamamlayarak ATPL (Havayolu Nakliye Pilot Lisansı) aldım.

Peki Pilot olmaya nasıl karar verdiniz? Nasıl başladı bu hikaye?

Havacılığa hep ilgim vardı. Üniversite eğitimimin son senesinde İHA pilotluğu lisansımı aldım. Ama her zaman kokpitin içinde olmayı hayal ediyordum. Master için kabul edildiğim İtalya, Sapienza Üniversitesi’ne gitmeye hazırlanırken içimdeki uçma isteği daha ağır bastı ve rotamı Çek Cumhuriyeti’ne çevirerek pilotaj eğitimime başlamış oldum. Aldığım karardan çok memnunum.

Nasıl pilot olunur? Pilotaj eğitimi nasıl bir eğitim?Bize süreci biraz anlatır mısınız?

Pilotaj eğitimi kademeli bir eğitim ve birçok modülü içinde barındırıyor. Öncelikle gerekli sağlık şartlarına uygun olmak gerekiyor. Yeteri seviyede İngilizce bilmek, en az lise mezunu olmak. Ama üniversite mezunu olmak her zaman daha avantajlıdır diye düşünüyorum. Bazı havayolları sadece üniversite mezunlarını kabul edebiliyor. Bu eğitimi almak için üniversitelerin pilotaj bölümlerine, uçuş okullarına, askeri okullara başvurulabilir. Eğitim süresince sınavları ve uçuş saatlerini başarıyla tamamladığınız takdirde lisans almaya hak kazanıyorsunuz.

Siz bu mesleği seçerken çevreniz ne tepki verdi?

Çevremden hep pozitif tepkiler aldım. Ailem başta olmak üzere arkadaşlarım, tanıdıklarım desteklediler. Ben 22 yaşında tek başıma bu eğitimi almak için yurtdışına gittim. Aslında süreç çok kolay değildi. Ciddi emek harcadım. Onlar da benim yanımda oldular. Bu yüzden kendimi çok şanslı hissediyorum.

Eğitimin maliyetli olduğunu tahmin ediyoruz sizce pilot olmak isteyen birisi nasıl okul seçebilir öneriniz var mı?

Eğitim maliyeti fazla olduğundan bu konuda yorum yapabilmek için birçok faktörü hesaba katmalıyız. Herkesin kişisel beklentilerinin farklı olabileceğini tahmin ediyorum. Bunlar maddiyat, zaman, eğitimin alınacağı yer olabilir. Ben eğitimimi yurtdışında aldım ve ailem finanse etti. “Türkiye’de ya da yurtdışında ‘X’ okulu tercih edebilirsiniz” diye bir öneride bulunmam doğru olmaz. Ama seçilen okulun çok iyi araştırılmasını tavsiye edebilirim. Uçuş okulunun maliyetini karşılamak istemeyenler için de üniversitelerin pilotaj bölümlerini ya da havayollarının yetiştirilmek üzere pilot adayları programlarını araştırmalarını tavsiye edebilirim.

Uçuşla ilgili hatırladığınız bir anınız var mı?

Evet, var. Prag’dan České Budějovice’e seyrüsefer solo uçuşumu yapıyordum. İndiğimde yakıt aldım. Ardından okul için kâğıt imzalatmam gerekiyordu. Görevlinin kulede olduğunu öğrenince kuleye çıktım. Oradaki çalışanlar benim tek başıma uçakla Prag’dan geldiğime inanamamışlardı. Tepkileri “Sen çok küçük görünüyorsun ve başka ülkeden gelip burada uçuyorsun. Seni tebrik ediyoruz” olmuştu. Aslında benim için hem komik, hem de gurur verici bir anı diyebilirim.

Kadın pilotlara her gün denk gelmiyoruz. Sektördeki kadın pilotların sayısı ne durumda?

The Airman Database’in son verilerine göre havayolunda uçan kadın pilotların oranı yalnızca %5.44. THY’i baz alırsak 2006’da filoda sadece 6 kadın pilot varken 2020 yılı itibariyle bu sayı 211’e yükselmiş. Nerdeyse 35 kat artan bu sayı geleceğe dair ümit vaat ediyor. Ben kendi adıma kadınları bu meslekte daha fazla görmek isterim.

Pandemi süresince neler yaptınız? Süreci verimli geçirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Pandemi insanlık için beklenmedik ve hazırlıksız yakalanılan bir süreç oldu. Ben bu süreci kendimi geliştirmeye çalışarak geçirdim diyebilirim. Harvard Üniversitesi’nden Phyton kursu aldım. Yurtdışında olduğum için dondurmak zorunda kaldığım İşletme Fakültesi’ni bitirdim. Teorik bilgi öğretmenliği sertifikası aldım. Aslında daha çok kariyer odaklı çalışmalar yaptım. Benim için verimli oldu.

Hep kariyerle ilgili sorular sorduk, merak ediyoruz hobileriniz neler?

Hobilerim arasında Latin dansları başta geliyor. Binicilikle ilgileniyorum, seyahat ediyorum, tasarım yapmayı seviyorum. Belki klişe ama kitap okuyorum.

En favori şehriniz hangisi?

Bu soru karşısında iki cevap arasında kalıyorum Miami ve Paris. Ama sanırım Paris’i seçeceğim. İlk defa 15 yaşında gittiğim bu şehre hayranım ve her gittiğimde güzelliği karşısında tekrar büyüleniyorum.

Mottonuz var mı?

Evet, Muhammed Ali’nin bir sözü ‘Don’t quit suffer now live the rest of your life as a champion’ (Şimdi acıdan kaçma, hayatının geri kalanını şampiyon olarak yaşa.)

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Derya dedi ki:

    Gökyüzünün kralicesi…Basarilarin daim olsun.

  2. Aykut dedi ki:

    Çok tebrik ediyorum kadınlara öncü oluyorsunuz.

  3. Gökhan Karakaş dedi ki:

    Tebrik ederim başarılarınızın devamını dilerim