ALTIN 2.438,32
DOLAR 32,5125
EURO 34,9104
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Geleceğin meslekleri ve pandemi yakınsaması

21.10.2020
765
A+
A-

Dünya çok hızlı bir değişim içerisinde. Bu kadar hızla gelişen bir dünyaya ayak uydurmakta hayli zorlaşıyor. Bu konuda neler yapılmalı?

Silikon teknolojilerinin damgasını vurduğu son 20 yılda gerçekten çok çok önemli gelişmelere tanıklık ettik. Ancak çok yakın zaman da yaygın kullanımı başlayacak olan Quantum teknolojisi ile son 20 yılın hızı neredeyse çok yavaş olarak nitelenir hale gelecek. Dolayısıyla bu gelişmelere ayak uydurmak anlamında gerek kurumlar,  gerekse bireyler teknoloji ve yansımalarını yakından takip etmeyi bir periyodik bir plan çerçevesinde yapmaları hayati hale dönüşecek.

Yazımızın başlığına da ismini veren konumuz, “Geleceğin Meslekleri”. Gelecekte bizim hayatımıza girecek meslekler hangi doğrultuda şekillenecek ?

Özellikle Endüstri X (4.0,5.0) ve yapay zeka merkezli teknolojilerin hızlı gelişimi ile şu yeni meslekleri duymaya başlayacağız, Otonom sistem tasarımcısı, nano teknoloji mühendisi, veri madencisi, yenilenebilir enerji teknisyenliği, yapay zeka analisti,  kişisel güvenlik danışmanı, dijital içerik üreticisi, uzaktan sağlık hizmetleri teknisyeni, artırılmış gerçeklik geliştirici, robot programcısı vb.

Geçmişte çok revaçta olan bazı meslekler bugün kaybolup gitti. Gelecekte hangi meslekler bu durum ile karşı karşıya olacak dersiniz?

Teknolojik gelişmelerle yakın kesişme içinde olmayan disiplinlerin ve meslek dallarının yok olmasını yakın zaman içerisinde gözlemlemeye başlayacağız. Örneğin Endüstri 4.0 ve 5.0 ile karanlık fabrikalar devri başladı. Bu şu demek; Fiziksel güç gerektiren işlerde çalışan işçilere gerek kalmadan 24 saat otonom şekilde üretim yapabilen fabrikalar özellikle Almanya merkezli olmak üzere çalışmaya başladılar. Örneğin Almanya da bundan 10 yıl öncesine kadar 600 ile 700 arasında işçi çalışan Siemens fabrikasında şu anda yapay zeka tabanlı sistemleri yöneten 40 -50 civarı yönetici, mühendis ve teknisyen dışında personel çalışmamaktadır. Dolayısıyla emek yoğun işler giderek kaybolurken, akıl yoğun ve teknoloji yoğun işler revaçta olacaklar.

Zamanın ruhu denilen bir olgu var. Peki zamanın ruhunu yakalamak için neler yapılmalı?

Zamanın ruhu teknoloji tabii ki. Ancak gençlerimiz şanslı, özellikle Z kuşağında olan gençler teknoloji kullanımına çok yatkınlar ama sosyal medya, oyun vs. gibi teknoloji ürünlerini tüketmek yerine teknoloji üretimine yönelmeliler. Çünkü üretmeleri halinde hızlıca finansal getiriye çevirebilecekleri uluslararası büyük bir pazara da teknolojiyi kullanarak çok hızlı ulaşmalarına imkan veriyor.

Son olarak pandemi dijital dönüşüm sürecini nasıl etkiledi sorusuna yanıt arıyor olalım…

Önümüzdeki 6-8 yıl aralığında insan hayatında yaygınlaşması ön görülen teknolojiler Pandemik yaşam koşulları daha popüler tabiri ile yeni normal ile hayatımızın içeresine toplum genelinde girmek durumunda oldu. Böylece daha hızlı internetler, evden çalışmalar, evden okul hayatını sürdürme ve bunlara alt yapı sağlayacak olan tüm teknolojileri hızlıca hayatımıza entegre etmek zorunda kaldık, ve entegre etmeye de devam edeceğiz. Yani Pandemi Dijital Dönüşümün Yakınsamaya uğramasına sebep oldu. Eğer dijital dünyayı yakından takip ederlerse bu durum zaten avantajlı başladıkları teknoloji yarışında gençlerimiz için çok büyük katma değerlere dönüşüyor olacaktır.

Bilgiyi ve teknoloji paylaşmak üzere hoşçakalınız.

REKLAM ALANI
YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.