ALTIN 2.390,60
DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Parçalı Bulutlu

Korona virüsün genetik kodunda gizlenmiş bir gen açığa çıkarıldı

11.11.2020
490
A+
A-
Korona virüsün genetik kodunda gizlenmiş bir gen açığa çıkarıldı

ABD’de Biyobilim Uzmanı Chase Nelson liderliğindeki bir ekip, Kovid-19’un genomunda bugüne kadar gözden kaçırılan bir gen keşfetti. Nelson, yaptığı açıklamada, “Bu gen, antiviral ilaçlar yoluyla koronavirüsün kontrol altına alınması bakımından yeni yöntemleri açığa çıkarabilir” dedi.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) genetik kodunda “gizlenmiş” bir genin açığa çıkarıldığı bildirildi.

Sciencealert sitesinin haberine göre, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde görevli biyobilişim uzmanı Chase Nelson liderliğindeki bir ekip, Kovid-19’un genomunda bugüne kadar gözden kaçırılan bir gen keşfetti.

“Gen içinde gen”

Bir çeşit örtüşen gen, bir başka deyişle “gen içinde gen” olan ORF3d’nin, diğer genlerin kodlu dizilimleriyle örtüştüğünden nükleotit dizilimde etkin biçimde gizlendiği vurgulandı.

Nelson, genom boyutu bakımından Kovid-19’un, mevcut en uzun RNA virüsleri arasında yer aldığını belirterek bu nedenle diğer RNA virüslerinden daha aldatıcı olabileceğini söyledi.

Herhangi bir fonksiyonu tespit edilemedi

ORF3d’nin henüz fonksiyonunu veya klinik bir önemi olup olmadığını bilmediklerini dile getiren Nelson, “Ancak bu genin, antikor yanıtının aksine T-hücresi yanıtıyla belirlenmesinin nispeten olasılık dışı olduğunu öngörüyoruz.” dedi.

“Koronanın kontrol altına alınmasında yeni yöntemleri açığa çıkarabilir”

Chase Nelson ayrıca örtüşen genlerin, yeni tip koronavirüsün etkili biçimde çoğalmaya, konakçının bağışıklığını kösteklemeye evrilmesinde önemli yöntemlerden biri olabileceğine işaret ederek “Örtüşen genlerin varlığını ve nasıl işlev gösterdiklerini bilmek, örneğin antiviral ilaçlar yoluyla koronavirüsün kontrol altına alınması bakımından yeni yöntemleri açığa çıkarabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Ne olmuştu?

İlk olarak Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde 1 milyon 282 binden fazla insan yaşamını yitirdi, 51 milyonu aşkın insan ölümcül salgına yakalandı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.